Κις λαχανικών α-λα Δεινομάχη



(φωτό: Δεινομάχη)
Θα χρειαστείτε:
2 φόρμες διαμέτρου 23cm (ιδανικά με αποσπώμενη βάση)

Υλικά
Για τη ζύμη
αλεύρι πλήρες 250gr (ό,τι συνδυασμό θέλετε από: ντίνκελ, φαγόπυρο, σιτάρι, όχι όμως καλαμποκιού)
μαργαρίνη μη υδρογονωμένη 125gr
λίγο χλιαρό νερό

Για τη γέμιση
λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό (πράσο, μπρόκολο, κουνουπίδι, μανιτάρια, κολοκύθι, πιπεριά κ.λπ.) σε όγκο όσο χρειάζεται για να γεμίσουν οι φόρμες.
ωμή ντομάτα σε κομματάκια

Για την κρέμα
Κάσιους, ηλιόσπορο, σουσάμι, νερό, αλάτι με βότανα, μοσχοκάρυδο, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα ανοξείδωτο μπολ ανακατεύετε την μαργαρίνη με το αλεύρι μέχρι να γίνουν σαν άμμος. Μετά προσθέτετε σιγά-σιγά χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μία ζύμη ελαστική.
Βάζετε τη ζύμη σε σελοφάν στο ψυγείο για μισή ώρα, ενώ ετοιμάζετε τα λαχανικά.

Κόβετε τη ζύμη στα δύο και ανοίγετε δύο στρογγυλά φύλλα με τη ζύμη. Η διάμετρος του φύλλου πρέπει να είναι ίση με τη διάμετρο της βάσης σύν 2 φορές το ύψος της φόρμας, ώστε η ζύμη να καλύψει τον πάτο και τα πλαινά.

Στρώνετε ένα φύλλο σε κάθε φόρμα, και ρίχνετε το μείγμα των λαχανικών.
Φτιάχνετε λίγη-λίγη κρέμα στο multi και περιχύνετε τα λαχανικά με την κρέμα. Θα φτιάξετε όση κρέμα χρειαστεί για να καλυφθούν τα λαχανικά.

Η κρέμα φτιάχνεται ως εξής:
Χτυπάτε μία ποσότητα από κάσιους, ηλιόσπορο και λίγο σουσάμι. Τα κάσιους υπολογίστε ότι μπαίνουν σε μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι οι υπόλοιποι καρποί.
Στη σκόνη που δημιουργείται προσθέτετε νερό, όσο απαιτείται ώστε να γίνει σαν κρέμα. Ρίχνετε τα μυρωδικά, χτυπάτε άλλη μία φορά, και μετά ρίχνετε στη φόρμα περιχύνοντας τα λαχανικά.

Ψήνετε στον θερμό αέρα (στους 180 βαθμούς) για 35 λεπτά, χωρίς προθέρμανση.

Να και μερικές φωτό. Στη δεύτερη βλέπετε τις φόρμες με τους αποσπώμενους πάτους που διευκολύνουν πολύ την κατάσταση! οι συγκεκριμένες δεν χρειάζονται λάδωμα.

Ευχαριστώ τη Δεινομάχη που πόσταρε τη συνταγή
στο χορτοφαγικό φόρουμ!

Ώρα για κρέπες!!!





Αποφάσισα επιτέλους να δοκιμάσω να φτιάξω κρέπες γιατί είχα να φάω 2μιση χρόνια, από τότε δηλαδή που έγινα βίγκαν. Τώρα απορώ γιατί δεν το είχα δοκιμάσει νωρίτερα - είναι πανεύκολο και νόστιμο σνακ (και τέλειο πρωϊνο να ξεκινάς το νέο χρόνο )

Η συνταγή αυτή είναι για αλμυρές κρέπες αλλά αν θέλετε να κάνετε γλυκιές προσθέστε 2 κουταλάκια ζάχαρη.

Υλικά

  • 1 1/2 κούπα γάλα σόγιας ή ρυζιού
  • 1/4 κούπας νερό
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ (δεν χρειάζεται μίξερ), σκεπάζουμε το μίγμα με μία μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.

Αφού κρυώσει λίγο η ζύμη μας, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή ένα τηγάνι σιδήρου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βουτυρώνουμε ελαφρά. Με μία κουτάλα παίρνουμε ζύμη, τη ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού και προσπαθούμε πιάνοντας και κουνώντας λίγο το τηγάνι να απλωθεί παντού η ζύμη ομοιόμορφα.

Αφήνουμε για 30'' γυρνάμε από την άλλη πάλι για 30'' και με μία σπάτουλα τοποθετούμε την κρέπα στο πιάτο, έτοιμη προς κατανάλωση. Γενικά, η τέχνη της κρέπας παίρνει λίγο χρόνο, αλλά όσο περισσότερο εξασκείστε τόσο καλύτεροι/ες θα γίνεστε.

Για τη γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι θέλετε.
Από μία απλή στρώση μαρμελάδας της αρεσκείας σας, μέχρι μίγμα λαχανικών.

Παραπάνω δύο φωτό από αυτές που έφτιαξα εγώ
Η μία είναι γλυκιά με σοκολάτα
και η άλλη αλμυρή, στην οποία έβαλα τα περισσεύματα φαγητού που είχα από χθες
(λαχανικά και τόφου σε σάλτσα γάλα καρύδας και κάρυ). Delicioso!!!!

Οι συνταγές που αγαπήσατε