Κρέπες με γέμιση τσιζκέικ






Και ενώ νόμιζα ότι οι αγαπημένες μου κρέπες είναι με γέμιση -τι άλλο- σοκολάτα, έπεσα πάνω στη συνταγή της Isa Moscowitz στο βιβλίο της, Vegan Brunch (σελ. 108,109). Έψαχνα να βρω μία συνταγή για κρέπες που θα είναι ξεχωριστές, μιας που είχα καλέσει κόσμο για πρωϊνό. Αυτές οι κρέπες είναι πραγματικά σαν να έχεις τυλίξει τσιζκέικ.

Για να τις φτιάξετε, πρέπει καταρχήν από βραδύς να έχετε μουλιάσει 2 κούπες κάσιους (8 ώρες θέλουν, εγώ τα έβαλα να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ). Όπως λέει η Isa, μπορείτε να φτιάξετε ολόκληρη τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο σε αεοστεγές δοχείο.

Για τις κρέπες:
1 1/2 κούπα γάλα σόγιας ή ρυζιού
1/4 κούπας νερό
1 κούπα αλεύρι
1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι

Για τη κρέμα κάσιους:
2 κούπες κάσιους (μουλιασμένα για 8 ώρες)
2 κουτ. της σούπας σιρόπι αγαύης
1/4 της κούπας γάλα αμυγδάλου (ή ότι άλλο φυτικό γάλα σας βρίσκεται)
1/8 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 λεμόνι

Στραγγίζουμε τα κάσιους και τα ρίχνουμε στο μούλτι. Τα χτυπάμε λίγο μέχρι να σπάσουν καλά. Προσθέτουμε την αγαύη, το γάλα, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να γίνει ομοιόμορφη κρέμα (προσοχή μην το παρακάνετε και σας γίνει βούτυρο). Μεταφέρουμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού (περίπου 2 κουτ. της σούπας) καθώς και το χυμό μισού λεμονιού.

Για τη σάλτσα βατόμουρου:
2 κούπες βατόμουρα, κατεψυγμένα ή φρέσκα
1/3 της κούπας ζάχαρη
1/2 κουτ. της σούπας άμυλο αραβοσίτου
1 κουτ. της σούπας κρύο νερό

Συνδυάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί το άμυλο αραβοσίτου. Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε για 15 περίπου λεπτά, μέχρι η σάλτσα να είναι πηχτή και τα βατόμουρα να έχουν αρχίσει να διαλύονται. Αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά πριν σερβίρετε.

Μπορείτε να γαρνίρετε με σιρόπι αγαύης ή να πασπαλίσετε τις κρέπες με ζάχαρη άχνη.

Σαλάτα με ψητά παντζάρια

Υλικά για 2 άτομα 

4-5 παντζάρια, πλυμμένα καλά 
Μισό μαρούλι (να γεμίσει ένα μπωλ και να είναι η βάση της σαλάτας) 
1/2 κούπα καρύδια ωμά 
Λίγο ελαιόλαδο 
Μπαλσάμικο ξύδι 1
 μικρό μήλο κομμένο σε κύβους 
Αλάτι-πιπέρι 

Για να ψήσουμε τα παντζάρια, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε τα παντζάρια πάνω σε αλουμινόχαρτο, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα τυλίγουμε. Τα βάζουμε στο φούρνο πάνω σε ταψάκι και τα ψήνουμε για 45-60 λεπτά, μέχρι να μπορούμε να τα τρυπήσουμε με το μαχαίρι. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα ξετυλίγουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα (εξαρτάται το μέγεθός τους). Βάζουμε τα παντζάρια με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμα για φάγωμα!

Οι συνταγές που αγαπήσατε